قطر

نگاهی به فرهنگ و هنر در جاذبه های تاریخی قطر + معرفی جاذبه های تاریخی قطر

جاذبه های تاریخی قطر گرچه در برابر جاذبه های دیگر آن کمی مهجور مانده‌اند ولی جام جهانی ۲۰۲۲ بهانه خوبی‌ست برای اینکه این کشور را با نگاهی تازه ببینیم. همانطور که حتما می‌دانید پایتخت کشور قطر شهر دوحه یکی از پیشرفته‌ترین و ثروتمند‌ترین شهرهای عربی در حاشیه خلیج فارس و جهان است. برای اینکه بیشتر با فرهنگ کشور قطر آشنا شویم باید نگاهی به مکان‌های تاریخی آن بیاندازیم. با ما همراه باشید تا به مکان‌هایی سر بزنیم که فرهنگ و هنر مردم این سرزمین را به کل جهان نمایش می‌دهند.

فهرست مطالب



معرفی جاذبه های تاریخی قطر

قطر و از همه مهم‌تر پایتخت آن شهر دوحه یکی از دیدنی‌ترین و سرگرم‌کننده‌ترین مکان‌های جهان است که هر سال توریست‌های زیادی به آن سفر می‌کنند. این شهر پر است از موزه ها و برج های قدیمی که هر کدام برای خود داستانی دارند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله شهرهای میزبان جام جهانی قطر را بخوانید. اگر قصد بازدید از جاذبه های تاریخی قطر را دارید حتما به خانه‌های قدیمی و کتاب‌خانه‌های آن هم سر بزنید تا به خوبی با فرهنگ و زندگی مردم آنجا از گذشته تا کنون آشنا شوید. در ادامه می‌خواهیم معروف ترین جاذبه های تاریخی قطر را معرفی کنیم که حتما در سفرهای آینده به دردتان خواهد خورد.

۱) موزه های مشیرب؛ سیر تحولات تاریخی دوحه

موزه های مشیرب در قدیمی‌ترین بخش پایتخت قطر دوحه قرار گرفته‌اند. این ساختمان‌ها که یکی از اصلی‌ترین جاذبه های تاریخی قطر را تشکیل می‌دهند، شامل ۴ خانه باستانی مرمت شده به نام‌های خانه بن جلود، خانه کمپانی، خانه محمد بن جاسم و خانه ردوانی می‌باشند. در یک نگاه می‌توان فهمید که هر کدام از خانه‌های مشیرب با سبک معماری سنتی قطری ساخته شده‌اند و دارای حیاط هایی با ستون‌های بلند هستند که بیشتر در قرن ۱۹میلادی معمول بود.

موزه های مشیرب؛ سیر تحولات تاریخی دوحه

این خانه‌ها مدت ها پیش توسط صاحب املاک مشیرب بازسازی شده و تبدیل به موزه‌ شدند، تا نمایان‌گر سیر تغییر و تحول تاریخی قطر در یک دوران خاص باشند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دریاچه عشق دبی را بخوانید.

۲)خانه رادوانی؛ خانه موزه قطر

همانطور که قبل تر اشاره کردیم موزه‌های مشیرب از ۴ خانه تشکیل شده‌اند که یکی از آن‌ها خانه ردوانی است. این خانه به دلیل قدیمی بودن و نشان دادن نرم زندگی گذشته مردم آنجا، جایگاه ویژه‌ای در بین جاذبه های تاریخی قطر دارد. تاریخ ساخت این ملک به سال ۱۹۲۰ برمی‌گردد و متعلق به شخصی به نام آکی اکبر ردوانی بوده است.

خانه رادوانی؛ خانه موزه قطر

این خانواده تا سال ۱۹۷۱ در این خانه زندگی کردند و سپس از آنجا رفتند. گفته می‌شود که پس از رفتن آن‌ها آسیب‌های زیادی به خانه وارد شد و تقریبا ویران گشت. بالاخره پس از ۷۰ سال این خانه از مالکیت ردوانی ها خارج شد و سپس در سال ۲۰۰۷ با بازسازی مجددی که روی آن انجام شد به یک موزه زیبا برای بازدید عموم تبدیل گشت.

۳) خانه کمپانی؛ خانه کارگران نفت

خانه بعدی از موزه مشیرب را خانه موزه کمپانی تشکیل می‌دهد. این خانه که یکی از قدیمی‌ترین جاذبه های تاریخی قطر به‌شمار می‌رود که مربوط به دورانی است که خبری از این همه برج و آسمان‌خراش در دوحه نبود. این خانه همانطور که از اسمش پیداست به کارگران اولین کمپانی نفت قطر تعلق دارد که آینده این کشور را با پول نفت رقم زدند.

خانه کمپانی؛ خانه کارگران نفت

همانطور که می‌دانید در حال حاضر قطر یکی از قطب های ذخایر نفتی در جهان است و بیشتر ثروت خود را از همین راه تامین می‌کند. برای بازدید از خانه کمپانی نیاز به مبلغ ورودی نیست و با رفتن به موزه مشیرب می‌توانید از آن دیدن کنید.

۴) موزه ملی قطر؛ از گذشته تا کنون

موزه ملی یکی از دیدنی‌ترین جاذبه های تاریخی قطر است. این موزه توسط معماری به نام ژان ناول طراحی شده و در طراحی آن از اشکال کریستالی به نام رز صحرا الهام گرفته است. گالری‌های بهم ‌پیوسته داخل این موزه بازدیدکنندگان را به سفری دیدنی در تاریخ قطر می‌برد و داستان این کشور را از دوران قدیم تا کنون بازگو می‌کند.

 موزه ملی قطر؛ از گذشته تا کنون

موزه ملی قطر دارای سه بخش است که هر کدام دوران خاصی از تاریخ را نمایش می‌دهند. به طوری‌که یک بخش به آغاز زندگی، یک بخش به تاریخ کنونی و بخش آخر هم به تاریخ مدرن اختصاص یافته است. این موزه حول قصر شیخ عبدالله بن جاسم الثانی ساخته شده که برای ۲۵ سال مقر حکومت کشور بوده است. موزه ملی قطر نماد میراث فرهنگی این کشور است و در عین حال نمایی از آینده این کشور را در خود دارد.

مکان این موزه در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی دوحه است و برای گشت و گذار در روزی آخر سفرتان بسیار مناسب خواهد بود. شما می‌توانید از پارک، کافه و رستوران های این مجموعه دیدن کنید و سفر خود را با خاطره‌ای فراموش نشدنی به پایان برسانید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آکواریوم دبی را بخوانید.

۵) موزه هنرهای اسلامی؛ قرآن در قطر

یکی دیگر از جاذبه های تاریخی قطر که دارای معماری ویژه‌ایست، موزه هنرهای اسلامی است. این موزه چنان اهمیتی برای این کشور دارد که روی یک جزیره اختصاصی ساخته شده است و از دور انگار روی آب شناور است. این موزه صاحب یکی از ارزشمندترین کتابخانه های تاریخی جهان است و ۲۱۰۰۰ کتاب شامل ۲۰۰۰ کتاب کمیاب را در خود جای داده است.

موزه هنرهای اسلامی

برخی از نسخه های خطی قرآن که در کتابخانه پیدا می‌شوند برای قرن ۱۷ میلادی هستند و دیدن آن‌ها خالی از لطف نیست. بسیاری از افراد که قصد بازدید از جاذبه های تاریخی قطر را دارند حتما به این موزه سر می‌زنند و از محیط فرهنگی و هنری آنجا در کنار فضای سبز بسیار بزرگ پارک MIA لذت می‌برند.

۶) متحف؛ موزه هنرهای مدرن قطر

اگر می‌خواهید زندگی مدرن و ثروت انباشته اعراب را از دید هنری تماشا کنید حتما باید به موزه متحف Mathaf سر بزنید! این موزه آثار هنری مدرن اعراب را از سال ۱۸۴۰ تا کنون به زیبایی به نمایش می‌گذارد. از بین تمام جاذبه های تاریخی قطر این موزه بیش از همه نمایانگر پیشرفت اعراب در زمینه هنر است و در واقع مکانی برای شناساندن هنر مدرن عرب به جهانیان به‌شمار می‌رود. در این مکان همواره نمایشگاه ها و برنامه‌های آموزشی زیادی برگذار می‌شود و دانش آموزان می‌توانند با شرکت در مسابقات سالانه در این برنامه ها شرکت کنند.اگر عاشق دیدن مجسمه ها، نقاشی ها، آثار کاغذی، اینستالیشن‌ها و آثار ویدیویی قرن ۱۹ هستید، حتما از موزه متحف دیدن کنید.

۷) دهکده کاتارا؛ ترکیب فرهنگ و مدرنیته

دهکده فرهنگی کاتارا از دیگر جاذبه های تاریخی قطر است که می‌توانید تایم خوشی را در آنجا سپری کنید. در این دهکده می‌توانید از تئاتر، باغ‌ها، گالری های هنری و همچنین دو مسجد با طراحی ویژه دیدن کنید. با وقت گذرانی شبانه در رستورا‌ن‌های اطراف دهکده به حال و هوای گذشته دوحه بروید و شکوه و عظمت اکنون آن را مشاهده کنید. در آخر عکس گرفتن با دو مسجد معروف این دهکده را هم فراموش نکنید.

 دهکده کاتارا؛ ترکیب فرهنگ و مدرنیته

۸) قلعه الزباره؛ میراث جهانی یونسکو

قلعه الزباره (Al Zubarah) یکی از جاذبه های تاریخی قطر است که به عنوان میراث فرهنگی جهانی در یونسکو ثبت شده است. قدمت قلعه الزباره به اواخر قرن ۱۷ تا اوایل قرن ۱۸ میلادی برمی‌گردد و درون آن قصرهای مسکونی، مساجد، خانه‌های حیاط دار، کلبه ماهیگیری، خیابان‌ها و دیوارهای دفاعی زیادی دیده می‌شود. با این حال این قلعه در سال ۱۸۱۱ ویران شد و چیزی که امروز از آن می‌بینیم بقای بازسازی شده آن است که فردی به نام شیخ عبدالله بن جاسم وظیفه آن را به عهده گرفته بود. این شیخ قلعه را به پادگانی نظامی تبدیل کرد تا مکانی برای دورنگه‌داشتن مهاجمان از منطقه ساحلی الزباره باشد.

۹) کتابخانه ملی قطر؛ الماس فضایی

از آنجایی که قطر به فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی (و احتمالا کتاب‌سوزی!) اهمیت زیادی می‌دهد، می‌توان کتابخانه ملی آن را یکی از عجیب‌ترین جاذبه های تاریخی قطر دانست. این کتابخانه با معماری چندوجهی‌اش از بیرون به الماس می‌ماند و ظاهر چشم‌گیری دارد.

 کتابخانه ملی قطر؛ الماس فضایی

البته دلیل این طراحی نه تنها زیبایی ظاهری بلکه ایجاد فضایی نورگیر و باز در درون کتابخانه است. این کتابخانه در سال ۲۰۱۸ در قطر ساخته شد و بیش از ۵۰۰ هزار نشریه، کتاب الکترونیکی و روزنامه در آن نگهداری می‌شود.

۱۰) سوق شاهین؛ پرنده ملی قطر

سوق شاهین یکی از جاذبه های تاریخی قطر است که می‌توان گفت شبیه به باغ پرندگان است، با این تفاوت که در این مکان فقط پرنده شاهین را می‌توانید ببینید. فالکن یا شاهین در واقع نماد ملی قطر است و با چشمان تیز و خوی شکاری یکی از مهمترین بخش‌های فرهنگی قطر را تشکیل می‌دهد.بنابراین اگر می‌خواهید این پرنده‌ها را از نزدیک ببینید و عکس‌های جالب بگیرید، سوق شاهین بهترین مکان برای این کار است. شما حتی می‌توانید زیر نظر افراد حرفه‌ای آن منطقه شاهین‌ها را روی دستتان بگیرید و ابهت‌ آن‌ها را از نزدیک لمس کنید.

 سوق شاهین

با اینکه این منطقه یکی از جذاب‌‌ترین جاذبه های تاریخی قطر است اما اگر دل دیدن اهلی شدن پرنده‌های وحشی را ندارید شاید بهتر باشد به آنجا نروید؛ زیرا در این گشت و گذار ممکن است با شاهین هایی روبه‌رو شوید که برای اهلی شدن چشم بند بسته‌اند یا کلاه مخصوصی روی سرشان قرار دارد.اما به هر حال دیدن این مکان شاید به شما کمک کند که بفهمید علاقه عجیب قطری‌ها به پرنده شاهین از کجا نشأت می‌گیرد!

۱۱) برج های بارزان؛ مکانی برای دیدبانی

یکی دیگر از برج هایی که در قطر خواهید دید برج های بارزان هستند. این برج ها که جزء قدیمی‌ترین جاذبه های تاریخی قطر به‌شمار می‌روند برای اهداف دیدبانی و جلوگیری از تهاجم عثمانی‌ها ساخته شده بودند. طبق روایات قدمت برج های بارزان به سال ۱۸۰۰ میلادی برمی‌گردد که سال‌ها بعد دوباره توسط شیخ محمد بن جاسم بازسازی شده است.علاوه‌بر دیدبانی استفاده‌های دیگری هم از این برج ها می‌شده که یکی از آن‌ها اخترشناسی برای تعیین روز اول ماه رمضان است.

برج های بارزان؛ مکانی برای دیدبانی

بازدیدکنندگان این امکان را دارند که از پله های برج بالا بروند و بالای آن را تماشا کنند. طراحی ضخیم دیوارها سبب شده تا در وسط کویر فضای داخلی برج به اندازه‌ای خنک باشد که بتوان به راحتی در آن قدم زد. این مکان به صورت ۲۴ ساعته باز است و شما می‌توانید هر زمانی که خواستید از آن‌ها دیدن کنید.

۱۲) شهر فیلم؛ ناکجاآبادی اسرارآمیز

حالا می‌خواهیم کمی از حال و هوای فرهنگی فاصله بگیریم و سری به عجیب ترین جاذبه های تاریخی قطر بزنیم. شهر فیلم یک شهر با بافت قدیمی و یادآور سبک زندگی اهالی خلیج فارس است که در قطر وجود دارد. هنوز مشخص نیست که این شهر برای یک سریال تلویزیونی تولید شده یا اینکه مربوط به تاریخ قطر است. با این حال به دلیل اسرارآمیز و ناشناخته بودن این منطقه هر ساله افراد زیادی برای بازدید آن به قطر می‌روند. اگر به عکاسی علاقه‌مندید و دوست دارید حال و هوای فرهنگ و زندگی مردم قطر را در تصاویرتان داشته باشید، حتما به این شهر سر بزنید که کلی سوژه عکاسی در آنجا منتظر شماست.

۱۳) برج الخور؛ برج مرموز دوحه

در ادامه عجیب‌ترین جاذبه های تاریخی قطر باید به برج الخور هم اشاره کنیم. این برج در ۲ کیلومتری دوحه واقع شده و به قرن ۱۹ میلادی برمی‌گردد. در نزدیکی این برج، چاه عین هلیتان قرار دارد که به داشتن خواص درمانی مشهور است و هر سال توریست های زیادی را به سمت خود می‌کشاند.

برج الخور؛ برج مرموز دوحه

ارتفاع برج‌ها چیزی حدود ۲۶ فوت یعنی ۸ متر است و ایستادن در بالای آن نمای کاملی از شهر را زیر پایتان می‌گذارد. این برج‌ها زمان بازدید خاصی ندارند و باید شانس بیاورید که وقتی رفتید درب اصلی‌اش باز باشد و بتوانید به بالای برج بروید. هزینه ورودی برج الخور نیز رایگان است.

۱۴) قلعه زکریت؛ قلعه ساحلی قرن ۱۸

قلعه زکریت از این نظر جز عجیب‌ترین جاذبه های تاریخی قطر به‌شمار می‌رود که هیچ اطلاعی از سازنده آن در دسترس نیست. این قلعه در داخل شبه جزیره زکریت واقع شده و بسیار نزدیک به ساحل است. این قلعه دو بار ساخته شده است؛ بار اول فقط یک پلان مربعی از آن ساخته شد که هیچ برجی نداشت، اما بار دوم برج های خارجی به آن اضافه شدند. با این حال ساخت و ساز هرگز کامل نشد و همانطور که خودتان در بازدید از این مکان خواهید دید، در نهایت فقط ۳ تا از ۴ برج اصلی این مجموعه ساخته شدند.

نتیجه گیری

جواب این است که چرا به قطر نرویم؟ ثروت این کشور آن را به یکی از سرگرم‌کننده‌ترین کشور‌های حوزه خلیج فارس تبدیل کرده است که در سال ۲۰۲۲ میزبان جام جهانی خواهد بود. در سفر به قطر قرار است از پارک های آبی، شهربازی‌های هیجان انگیز و استادیوم‌های عظیم دیدن کنید، غذاهای چرب و پرادویه عربی بخورید و غرق در فرهنگ و تاریخچه مردمانش شوید. اگر می‌خواهید علاوه‌بر جاذبه های تاریخی با مکان های گردشگری قطر نیز آشنا شوید، حتما الی گشت را دنبال کنید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با فرهنگ و هنر در جاذبه های تاریخی قطر آشنا شدید.همچنین از جاذبه های تاریخی قطر آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

بهترین موزه های تاریخی قطر کدامند؟

برای بازدید از موزه های قطر بهتر است اول از موزه های مشیرب که بستر تاریخی قطر را نشان می‌دهند دیدن کنید. موزه هنر های مدرن قطر، موزه ملی قطر و موزه هنرهای اسلامی نیز جز موزه های فرهنگی این کشور محسوب می‌شوند که دیدنشان خالی از لطف نیست.

اولین میراث فرهنگی جهانی یونسکو در قطر کدام است؟

یکی از برج های قطر به نام قلعه الزباره که در ۱۰۰ کیلومتری جنوب دوحه واقع شده در سال ۲۰۱۲ به عنوان میراث فرهنگی جهانی در یونسکو ثبت شد.

پیشنهاد ما به شما

دبی یا استانبول؟ کدام یک برای زندگی و تفریح مناسب تر است؟

دبی یا استانبول؟ کدام یک برای زندگی و تفریح مناسب تر است؟ برای افرادی که …

دیدگاهتان را بنویسید