آشنایی با شهر جیپور میتواند برای شما که قصد سفر به هندوستان را کردهاید بسیار مفید باشد و داشتن اطلاعات مفید در مورد شهرهای این کشور هم در آسانتر کردن سفر به شما کمک خواهد کرد، در این مطلب قصد داریم تا از شهر جیپور که یکی از شهرهای بسیار پرطرفدار و پررفت و آمد هندوستان است و در سفرهای ارزان قیمت هند مقصدی بسیار مهمی صحبت کنیم، پس داشتن اطلاعات در مورد این شهر میتواند علاوه بر آشنایی شما را در داشتن یک سفر کامل و هیجانانگیز به این کشور بسیار زیبا یاری کند، شهر جیپور به همراه دهلی و آگرا مثلث طلایی هند را تشکیل میدهند، که محبوبترین مدار گردشگری تور هند هستند، پایتخت راجستان دروازهای برای سایر مکانهای توریستی در این کشور شگفتانگیز پر از عجایب است. جیپور به عنوان شهر صورتی مشهور است چرا که در سال 1876، این شهر با رنگ صورتی مایل به قهوه ای، سنتی که رنگ میهمان نوازی بود، برای استقبال از ادوارد، پرنس ولز رنگ آمیزی شد.
فهرست مطالب
معرفی شهر جیپور شهر صورتی هند
شهر زیبای جیپور، مستعمره ای از حاکمان بود که سه قلعه، تپه و سری کاخ های این شهر از جاذبههای بسیار مهم آن هستند، بازارهای جیپور به دلیل رنگ سنگی که به طور انحصاری در دیوارهای شهر به کار رفته است معروف هستند، بازارهای جیپور کفشهای چرمی، سفالهای آبی، روسری های رنگارنگ، رنگ و سایر کالاهای عجیب و غریب را میفروشند، راجستان غربی یک مدار راحت را در قلب کویر تار تشکیل میدهد که تاریخ، سبک زندگی و معماری خود را شکل داده است، جیپو ، پایتخت راجستان ، در سال 1727 میلادی توسط ساوای جیشینگ دوم تأسیس شد و به عنوان شهر صورتی با شهرهای وسیع و باغهای بزرگ شناخته میشود، پایتخت راجستان، جیپور در تاریخ و فرهنگ زبانزد است، در این شهر، گذشته در قلعهها و کاخهای باشکوه زنده و روشن، صورتی، سرخ و زنده، جایی که روزگاری مهاراجاها زندگی میکردند، زنده میشود، این شهر جذاب با جذابیتهای عاشقانه، شما را به دورهای از سلطنت و سنت میکشاند.
جیپور با داشتن تپههای دیدنی و قلعههای خیره کننده به یک جاذبه مهم گردشگری در هند و در بین گردشگران هندی و خارجی تبدیل شده است، این شهر سلطنتی همیشه مسافران را مجذوب خود میکند چرا که به فرهنگ و سنت غنی، هنر و آثار با شکوه و گذشتههای درخشان شناخته شده است، معابد بی سر و صدا، قلعهها و کاخهای باستانی و تزیینات زیبا با لمس سلطنتیشان به شکوه جیپور افزودهاند، مناظر شگفتانگیز، گیاهان و جانوران عجیب، مناظر حیرتانگیز همه با هم منظرهای شگفتآور از این مکان را ایجاد میکنند و تنها قلعهها و بناهای این شهر صورتی نیستند که نظر افراد را به خود جلب میکنند بلکه، صنایع دستی پیچیده و جواهرات نفیس نیز چشمهای گردشگران را به خود خیره میکنند. حقایق جالب بسیاری در مورد این مکان وجود دارد که بیشتر مردم آن را نمیشناسند.
تاریخچه شهر جیپور
جیپور، شهر صورتی در سال 1727 توسط ” Maharaja Jai Singh II ” ، ” Kachhwaha Rajput ” جای سینگ 2، که از سال 1699-1744 حکومت میکرد، تأسیس شد، در ابتدا پایتخت او کهربا بود که در فاصله 11 کیلومتری جیپور قرار دارد، جالب است که بدانید لزوم تغییر شهر پایتخت او به دلیل افزایش جمعیت و افزایش مشکل آب بوجود آمد، جیپور اولین شهر برنامهریزی شده هند است، پادشاه هنگام طراحی این شهر، علاقه زیادی به خرج کردن داشت و قبل از ساختن جیپور مطالعات زیادی در مود این شهر کرده بود، او از علایق علمی و فرهنگی خود برای ایجاد شهری درخشان استفاده کرد، جی سینگ از یک محقق بنگالی بنام وییدادار باهاچاریا، که یک ” شاسپاتی ” یعنی معمار کاهن هندو بود، درخواست کرد تا در طراحی معماری شهر به او کمک کند.
ویدیادار به ادبیات باستانی هند در زمینه نجوم، کتابهای بطلمیوس و اقلیدس اشاره کرد و در مورد این طرح با پادشاه بحث کرد، با یک برنامه استراتژیک، ساخت و ساز شهر در سال 1727 آغاز شد و 4 سال طول کشید تا کاخها ، جادهها و میدانهای اصلی تکمیل شوند، جیپور طبق اصول معماری هند ساخته شد، در حقیقت شهر جیپور به شکل یک ماندالای نه قسمتی معروف به پیتاپادا ” Pithapada ” ساخته شده است، همچنین شهر به نه بلوک تقسیم شد که به دو ساختمان دولتی و کاخ تقشیم شده است، در حالی که هفت بلوک باقی مانده به عموم اختصاص یافته است و مرکز هفت مستطیل شامل مجموعه کاخهای شهر است که شامل خود کاخ، محوطههای اداری، جنتار مانتار (رصدخانه شگفت انگیز) و (کاخ های زنانه) است که بسیاری از همسران ماهاراجا را در خود جای داده بود، جی سینگ پس از تجربههای بسیاری از چندین نبرد با ماراتاس، به جنبه امنیتی شهر علاقه مند بود، بنابراین، برای اطمینان از امنیت، جیپور توسط دیوارهای مستحکم بزرگی که در هفت دروازه محکم بنا شده بودند محاصره شد.
همچنین جالب است که بدانید با توجه به آن زمان، معماری این شهر بسیار پیشرفته، علمی و مطمئنا از نظر معماری بهترین در شبه قاره هند بود، در سال 1853، هنگامی که شاهزاده ولز از جیپور بازدید کرد، تمام شهر به رنگ صورتی ( رنگ مهمان نوازی ) برای استقبال از او نقاشی شد، با این وجود، راههای مرتب و گسترده که به رنگ صورتی پوشیده شدهاند، جذابیتی رویایی به شهر بخشیدهاند، جیپور سرشار از زیباییهای فرهنگی و معماری است که میتوان آنها در مکانهای مختلف تاریخی و زیبایی شناسی که قلب شهر را تشکیل میدهد، ردیابی کرد، این شهر با جذابیت و مهمان نوازی خود، همه مردم را به وجد میآورد، که این هیجان را به خوبی میتوانید به خوبی شاهد باشید.
آب و هوای جیپور
کسانی که می خواهند به این شهر سری بزنند، دوست دارند بدانند که وضعیت اقلیمی و آب و هوا چطور است تا بتوانند خودشان را برای آن آماده کنند. جایپور، معمولا آب و هوای گرم و نیمه خشک دارد و در بیشتر روزهای سال، آب و هوای گرمی دارد. به طور میانگین دما در این شهر 19 تا 32 درجه است و در بعضی از ماههای سرد سال، به زیر 10 درصد کاهش پیدا میکند. اما به طور کلی در ماههای آپریل تا اکتبر این شهر، گرمترین روزهای خود را تجربه میکند.
جغرافیا و جمعیت شهر جیپور
جیپور، پایتخت ایالت راجستان، در شمال غربی هند و در قسمت شرقی راجستان واقع شده است، این شهر پرجمعیتترین شهر ایالت راجستان است، جیپور، شهر صورتی هند در قسمت شرقی راجستان واقع شده است و سه طرف آن توسط تپه آراوالی احاطه شده است، شهر خرد الوار و سیکار دو شهر هستند که در ضلع شمالی آن قرار دارند، آجر، ناگور و سیکار در غرب، آژمر، ساوای مادوپو، تنک در ضلع جنوبی و دواسا و بهارات پور در ضلع شرقی جیپور واقع شدهاند، و طول کلی جیپور از شرق به غرب حدود 180 کیلومتر است که عرض آن از شمال به جنوب حدود 110 کیلومتر است، رودخانههای اصلی که از طریق جیپور عبور میکنند، بنگانگا و سابی هستند و حدود 28.65 میلیون متر مکعب منابع آب زیرزمینی در جیپور در دسترس است، همانطور که در سال 2011 نشان داده شد، شهر جیپور 3.1 میلیون نفر جمعیت دارد و این مقدار این شهر را به دهمین شهر پرجمعیت کشور تبدیل کرده است.
ادیان در شهر جایپور
مردم هند معمولا تنوع زیادی از نظر اعتقادی دارند و شما پیروان دینهای مختلفی را در یک شهر میبینید. جیپور هم از این قاعده مستثنی نیست. بنا بر آخرین آمار، حدود 77 درصد از مردم این شهر هندو هستند. در حالی که 17 درصد مسلمان و 4 درصد جین و 0.5 از مردم شهر مسیحی هستند. 1.5 درصد باقی مانده هم پیروان ادیان دیگر هستند.
راه های دسترسی به جیپور
فرودگاه سنگانر نزدیکترین پایگاه هوایی داخلی و بین المللی به جیپور است، این فرودگاه دارای یک ترمینال، یعنی ترمینال 2 است که هم به شرکتهای داخلی و هم بینالمللی سرویس میدهد، مسافران پس از رسیدن به فرودگاه میتوانند تاکسی یا کابینی را برای رسیدن به هر نقطه از شهر در خدمت بگیرند، همچنین یکی از آسانترین و معقولترین راههای رسیدن به جیپور، اتوبوس است، شرکت حمل و نقل جادهای ایالت راجستان (RSRTC) اتوبوس های معمولی ولوو و لوکس بین جیپور و شهرهای مجاور را فراهم میکند، کسانی که از دهلی رانندگی میکنند، می توانند طی 5 تا 6 ساعت و از طریق مسیر NH 8 به جیپور برسند، به علاوه این شهر زیبا راه آهن مخصوص خود را دارد، ایستگاه راه آهن جیپور، با شهرهای مهم هند مانند دهلی، بمبئی، بنگلور، چنای، پاتنا، احمدآباد، جودپور، کلکته، لودیانا، بوپال، لکنو، حیدرآباد و گوا به خوبی ارتباط دارد، بعضی از قطارهای برجسته از دهلی به جیپور عبارتند از: اکسپرس آژیر شاتابدی و کاتگودام رانیکت.،جدا از اینها، بازدید کنندگان باید قطار لوکس بسیار معروف، کاخ روی چرخها را نیز امتحان کنند.
معرفی جاذبههای شهر جایپور
در ادامه به بررسی جاذبههای شهر جایپور خواهیم پرداخت:
قصر شهر
قصر شهر یکی از بناهای تاریخی معروف هندوستان است که از قرن نوزدهم میلادی، در شهر جیپور ساخته شده است. این بنا توسط ماهاراجه ساوای جای سینگ و بر پایه تلفیقی از سبکهای بی همتای معماری راجپوت، مغول و اروپایی ساخته شده است. این کاخ، حیاط و بناهای دیدنی بیشماری دارد. بیشتر قسمتهای این کاخ، امروزه به گالریهای هنری و موزه تبدیل شدهاند که مجموعهای از عتیقهجات مانند زره، لباس، کالسکه و یادبودهای مهاراجههای سابق و همسرانشان را به تماشا گذاشته است.
قلعه آمیر از جاذبههای گردشگری جیپور
قلعه آمیر در فاصله 11 کیلومتری شهرک آمیر قرار دارد و سالانه، گردشگران زیادی به دیدن آن شهر میروند. این قلعه اولین سازههای مستحکم راجستان بود که توسط راجامان سینگ اول در قرن 16 بنا شد. این کاج سبک تلفیقی از راجپوت و هندو دارد. این قلعه، جزئیات دینی و جالبی دارد که شامل ستونهای تزئین شده، موازییککاریهای خاص، نقاشیهای دیواری زیبا و مشبککاریهای چشمگیر است که همه آنها هنر دست طراحان و هنرمندان است. این قلعه همچنین میزبان سکانسهای زیادی از فیلمهای بالیوود بوده است.
رصدخانه جانتار مانتار
یکی دیگر از جاذبههای جایپور، رصدخانه جانتار مانتار است که روزانه، گردشگران و توریستان و علاقهمندان به نجوم به آن سر میزنند. این بنا به دستور مهاراجه ساوای جای سینگ بنا شد و امروزه به عنوان جاذبه شهر جایپور هند و جزو میراث جهانی یونسکو به شمار میرود. این رصدخانه یک مجموعه از بناهای تحسینبرانگیز و بیهمتایی است که لوازم نجوم و ستارهشناسی را میتوانید در آن ببینید.
معبد برلا مندیر
دیگر جاذبه جایپور در هند، معبد برلا مندیر یا لاکشمی نارایان است که بالای یک تپه در شهر جایپور واقع شده است. این معبد یکی از زیباترین معابد هندو در این کشور است که هر بینندهای را جذب خود میکند. معبد برلا شامل سه گنبد بزرگ است که هرکدام معماری متفاوتی دارند.
موزه آلبرت هال
این موزه در باغ رام نیواس قرار دارد که بیرون از شهر جایپور واقع شده است. آلبرت هال یکی از قدیمیترین موزههای راجستان است و طاقهای حکاکی شده ساخته شده از ماسه سنگ صورتی، زیبایی آن را دو چندان میکند. جالب است بدانید که این بنای تماشایی را از فاصله دور هم میتوانید ببینید. در این موزه یک کلکسیون نادر از دستسازههای هندی قدیمی شامل نقاشیها، سلاحها، صنایع دستی آهنی و چوبی و آلات موسیقی، فرش، لباس و جواهرات قبیلههای مختلف راجستان به چشم میخورد.
قلعه جاگار
قطعه جاگار در نزدیکی قلعه آمیر واقع و در قرن 18 برای محافظت از قلعه آمیر و شهر جایپور ساخته شده است. شاخصه این سازه، سالم ماندن معابد و منابع آب و مجموعههای خانههای داخل آن است که در گذر زمان کمترین آسیب را دیدهاند.
الفنتستیک، جاذبه جایپور هند
الفنتستیک یک مزرعه از فیلهایی جالب است که در شهرک آمیر واقع شده است و این امکان را برای گردشگران فراهم میکند که این حیوانات جالب را از نزدیک ببینند. این مزرعه در قرن 16 توسط یک خانواده کوچک که به فیلها علاه داشتند، ایجاد شد. در این مکان این امکان فراهم بود که مردم روی فیلها سوار شوند و در جنگل گردش کنند یا برای غذا دادن یا آببازی با آنها سرگرم شوند. همچنین آنها را با رنگهای طبیعی نقاشی کنند. اگر به شهر جایپور سفر کردید، حتما فیلسواری را در برنامه سفرتان قرار بدهید.
قطعه ناهارگار
بلندترین نقطه شهر جایپور محل قرار گرفتن یکی از جاذبههای جایپور است که یک قلعه به نام ناهارگر است. این قطعه با استفاده از معماری ترکیبی سنتی هندو و اروپایی ساخته شده است و میتوانید از آن، ارتفاع مناظر شهر را تماشا کنید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با جیپور شهر صورتی هند آشنا شدید. همچنین با جاذبه های دیدنی این شهر آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.