بازار تجریش

بازار تجریش کجاست؟ + هرآنچه باید درباره بازار تجریش بدانید

ازار تجریش یکی از جاهای دیدنی تهران به حساب می‌آید که هم از نظر کالا و صنایع دستی تنوع بالایی دارد و در ضمن، همه‌نوع قیمتی در آن به چشم می‌خورد. این بازار که در قلب محله تاریخی تجریش و در نزدیکی امام‌زاده صالح (ع) قرار دارد، مانند بازارهای سنتی دارای حسینیه و مسجد و سوق‌های کوچک است؛ علاوه بر این، یک میدان سرپوشیده میوه و تره‌‌بار نیز در این محل فعالیت می‌کند که طرفداران زیادی بین گردشگران داخلی و خارجی دارد. همچنین، پاساژهای متعددی نظیر پاساژ قائم در مجاورت بازار تجریش ساخته شده است که می‌توانید ادامه گشت‌وگذار و خریدتان را در آن‌ها انجام دهید. برای اینکه اطلاعات بیشتری از بازار تجریش به دست آورید، با ما همراه شوید.


فهرست مطالب


معرفی بازار تجریش

بازار سرپوشیده تجریش از معروف‌ترین بازارهای قدیمی تهران به شمار می‌رود که حتی گردش در آن لذت‌بخش است و گردشگران داخلی و خارجی زیادی در سفر به پایتخت، بازدید از این بازار را در برنامه خود می‌گنجانند؛ به‌طوری که این محل برای بسیاری از آن‌ها به‌عنوان یکی از خاطره‌انگیزترین جاهای تهران محسوب می‌شود. این بازار که در شمال تهران و در منطقه شمیرانات قرار دارد، دو محله قدیمی سرپل و تجریش را به هم متصل می‌کند. بازارتجریش از یک طرف به میدان تجریش و از سوی دیگر به میدان قدس و مترو تجریش منتهی می‌شود؛ ضمن اینکه امام‌زاده صالح (ع) در بخش انتهایی این بازار قرار دارد.

بازدیدکنندگان زیادی برای گردش و خرید به این بازار می‌آیند که با نزدیک‌شدن به ساعت‌های پایانی روز، تحرک و هیاهو در این بازار سرپوشیده دوچندان می‌شود. از مهم‌ترین ویژگی‌های آن، پاکیزگی و نظافت بازار است که در هر ساعت از روز وارد آن شوید، با فضایی بسیار تمیز و دلنشین مواجه می‌شوید. این بازار با وجود ۴۰۰ باب مغازه، گزینه‌های بسیار زیادی برای خرید کالای موردنظرتان را پیش روی شما قرار می‌دهد. انواع کالاها از خوراکی‌های تازه و خوشمزه تا ظروف مسی، خشکبار، ادویه، ترشی و… در بازارتجریش به فروش می‌رسد. علاوه بر این، با حضور در بازارتجریش می‌توانید از امام‌زاده صالح (ع)، تکیه تجریش، ‌پاساژ قائم و… نیز بازدید کنید.

ورود به بازارتجریش از جنب پایانه اتوبوس‌رانی و چند قدمی مترو تجریش امکان‌پذیر است؛ ضمن اینکه از طریق پاساژ قائم نیز امکان دسترسی به آن وجود دارد. همچنین بخشی از این بازار به امام‌زاده صالح راه دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله در سفر به اصفهان از کجا دیدن کنیم را بخوانید.

به اینجا سفر کرده‌اید؟
راهنمای سفر به سرعین + در سفر به سرعین از کجا دیدن کنیم؟ + معرفی مهم‌ترین جاهای دیدنی سرعین

بازار سنتی تجریش

بازارتجریش نه‌تنها محلی برای تجارت و دادوستد به حساب می‌آید، بلکه یک مرکز فرهنگی و اجتماعی است. در واقع، ترکیب بازار، مساجد، امام‌زاده، تکایا و شهرداری در یک محله، درست به ارگ در شهرهای اسلامی شباهت دارد. این بازار بعد از مرمت و بازسازی، جلوه بسیار زیباتری پیدا کرده؛ به‌طوری که نمونه کوچک‌تری از بازار بزرگ تهران را در ذهن تداعی می‌کن و کاشی‌کاری‌های سردر مغازه‌ها، رنگ‌وبوی معماری سنتی ایرانی را به این بازار بخشیده است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آشنایی با آبشار های لرستان را بخوانید.

بازار تجریش

علاوه بر بخش دالان‌مانند و مسقف بازار، بخش خارجی آن به‌سمت ورودی پایانه اتوبوس‌رانی است که جنب‌وجوش خاصی دارد و اگر تابستان باشد، تمشک‌های خوشمزه در سینی‌های بزرگ به شما چشمک می‌زنند.

بازار تجریش کجاست؟

بازار تجریش در حدفاصل میدان قدس و میدان تجریش در منطقه شمیرانات تهران قرار دارد که از هر دو میدان می‌توانید به این بازار وارد شوید. برای اینکه به بازار تجریش بروید،‌ علاوه بر خودرو شخصی می‌توانید از مترو، تاکسی و اتوبوس نیز استفاده کنید.

  • مترو: در صورتی‌که سوار خط تجریش-کهریزک شده و در آخرین ایستگاه یعنی ایستگاه تجریش پیاده شوید، هم می‌توانید حضور در عمیق‌ترین ایستگاه مترو تهران را تجربه کنید و هم اینکه فقط چند قدم با ورودی بازارتجریش فاصله دارید.
  • تاکسی: تاکسی‌های زیادی از نقاط مختلف تهران به میدان قدس و میدان تجریش تردد می‌کنند که می‌توانید از این طریق خود را به بازار تجریش برسانید.
  • اتوبوس: اتوبوس‌های بی‌آرتی مسیر راه‌آهن-تجریش و همین طور اتوبوس‌های خط رسالت-قدس، یکی از بهترین گزینه‌ها برای رسیدن به بازارتجریش هستند.
  • خودرو شخصی: اگر قصد دارید با خودرو شخصی راهی بازار تجریش شوید، می‌توانید از یکی از خیابان‌های ولیعصر، شریعتی، نیاوران و محله زعفرانیه، خود را به میدان قدس یا تجریش برسانید. برای پارک خودرویتان نیز می‌توانید از پارکینگ‌های حوالی بازار و میدان تجریش استفاده کنید.

بازار تجریش، تاریخ مصور تهران

این بازار جزو بازار‌های قدیمی تهران است که فضای سرپوشیدۀ آن و سر‌راست‌بودنش از مزیت‌های این بازار سنتی تهران محسوب می‌شود. بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی که به تهران سفر می‌کنند حتی برای گشت‌و‌گذار میان حس و‌ حال ایرانی، حتما سری به این بازار زیبا و پرقدمت می‌زنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای سفر به بندر انزلی را بخوانید.

بازارتجریش، در شمال تهران و محلۀ تجریش و شمیرانات قرار دارد و دقیقا دسترسی مستقیم به میدان تجریش و متروی تهران (ایستگاه تجریش) دارد. بازار سنتی تجریش در واقع دو محلۀ قدیمی سرپل و تجریش را به هم وصل می‌کند و همچنین این بازار ازطرفی به ورودی امامزاده صالح و از طرف دیگر به تکیه بازار که معماری جالبی دارد و خیلی هم تاریخی است، می‌رسد.بازار تجریش تقریبا ۴۰۰ باب مغازه یا حجره را در خود جای داده که نام هرکدام از این حجره‌ها هم با خط خوش نستعلیق روی کاشی فیروزه‌ای‌رنگی بالای مغازه نوشته شده است. هرچه در طول شبانه‌روز به عصر نزدیک‌تر می‌شویم یا حتی ایام تعطیل و مخصوصا قبل عید سال نو، بازارتجریش تهران حسابی پرجنب‌و‌جوش و شلوغ می‌شود به‌طوری‌که به‌قول معروف جای سوزن‌انداختن ندارد!

وقتی در روزهای پایانی سال و قبل نوروز، اطراف میدان و بازار تهران قدم می‌زنید علاوه بر غلغلۀ مردم اطراف مغازه‌ها برای خرید سال نو، حاجی‌فیروز‌های تنبک و دایره به دستی را می‌بینید که میان جمعیت، خبر از آمدن سالی نو می‌دهند.دست‌فروش‌هایی که بساط ماهی سفرۀ عید و سبزه‌های جور‌وا‌جور، تخم‌مرغ‌های رنگی و هرآنچه برای سفرۀ هفت‌سین نیاز دارید پهن کرده‌اند، در کنار ترافیک سنگین تجریش در این ایام حسابی سر‌و‌صدای زندگی را بالا برده‌اند!

به اینجا سفر کرده‌اید؟
آشنایی با لاهیجان و موقعیت جغرافیایی آن + معرفی جاهای دیدنی لاهیجان

بازارتجریش تهران نه‌تنها یک محلی برای کسب‌و‌کار محسوب می‌شود بلکه به‌خاطر قدمت و بافت محلی آن، یک مرکز فرهنگی و اجتماعی خیلی مهم در تهران است که ازطرفی بازار است و ازطرفی کنار مساجد و امام‌زاده و تکیه و شهرداری قرار دارد و حتی به جرئت می‌توان آن را یکی از جاهای دیدنی تهران دانست. به‌خصوص بعد از آنکه بازار سنتی تجریش را بازسازی کرده‌اند، حسابی جلوۀ بیشتری پیدا کرده و به چشم آمده است، طوری که برخی می‌گویند این بازار نمونه کوچک‌تری از بازار بزرگ تهران است. درباره کاخ سعدآباد بیشتر بخوانید.

اگر به این بازار رفته باشید دیده‌اید که از شلوغی و پیچ‌و‌خم دالان‌های بازار که بگذرید، در فضای انتهایی بازار، سکوی بزرگ دور‌تا‌دوری از بازار میوه و تره‌بار است. این قسمت از بازار در‌ واقع قدیمی‌ترین بخش بازار و تکیه‌ای است که در دورۀ قاجار برای برگزاری عزاداری‌های محرم ساخته شده است.جالبی بازار تجریش اینجاست که قبل از عید سال نو، شما در این قسمت می‌توانید از سبزه و ماهی و بقیۀ وسایل سفرۀ هفت‌سین را تهیه کنید به‌جز سمنو، چون خرید سمنو حتی برای اهالی خود بازار نیز فقط از سمنو و ترشی‌فروشی عمه لیلا انجام می‌شود که ده‌ها سال است برای تهرانی‌های تجریش تبدیل به یک‌جور رسم شده است.

بررسی کالاهای بازار‌ تجریش‌

در بازار تجریش می‌توانید اجناس متنوع و متفاوتی را پیدا کنید و به‌قول معروف از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن فروخته می‌شود. در واقع از مغازه‌های ساعت‌فروشی و نانوایی تا طلافروشی، لوازم الکترونیکی، پارچه‌فروشی، عروسک‌های خارجی، کتاب دعا، کیف و کفش، وسایل برقی، لباس و… در این محل مشغول به کار هستند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • صنایع‌دستی: انوع و اقسام صنایع‌دستی از گوشه‌وکنار ایران در این محل وجود دارد، نظیر ترمه یزد، خاتم، مینا و ظروف مس اصفهان، سفال همدان، گلیم و جاجیم کردستان، ظروف مسی و… که از معروف‌ترین این صنایع دستی هستند.
  • ادویه: یکی از مغازه‌هایی که هنگام گشت‌وگذار در بازار تجریش، حسابی شامه شما را نوازش می‌دهد، مغازه‌های ادویه‌فروشی و عطاری‌هایی است که تنوع رنگ و اسم آن‌ها شما را به حیرت وا می‌دارد و نمی‌دانید کدام‌ را بخرید. این کسب‌وکارها جزو پررونق‌ترین مغازه‌های بازار هستند؛ زیرا افراد زیادی ادویه‌های مورد نیاز خود را از این محل خریداری می‌کنند.
  • آجیل و خشکبار: در بازار تجریش می‌توانید آجیل و خشکبار مرغوب و درجه‌یک اعم از پسته‌ دامغان و رفسنجان، زعفران خراسان و شیرینی و گز اصفهان و… را خریداری کنید که در مغازه‌های متعددی به فروش می‌رسند. پر‌طرفدارترین سوغاتی‌ بین گردشگران خارجی، پسته و زعفران است که بدون آن‌ها سفر به ایران برایشان کامل نمی‌شود.
  • زیورآلات و تسبیح: برای اینکه یادگاری خوبی از بازارتجریش داشته باشید، می‌توانید به‌سراغ تسبیح و زیورآلات بروید.
  • ترشی: یکی از بخش‌های خوشمزه و اشتهابرانگیز که چشم را می‌نوازد، مغازه‌های معروف فروش ترشی است که طیف مختلفی از محصولات ترش و رنگارنگ را در خود جای داده‌اند؛ به‌طوری که هر بار با شکل و اسم جدیدی از ترشی مواجه می‌شوید.
به اینجا سفر کرده‌اید؟
معرفی و آشنایی با دشت لاله های واژگون و فرش قرمزپوش لرستان

آشنایی با، بازار میوه تجریش

بوی تازگی و طراوت میوه و تره‌بار بازارتجریش، هر بازدیدکننده‌ای را به تماشا و حتی خرید وسوسه می‌کند؛ به‌خصوص میوه‌های کمیابی نظیر بلوبری مکزیکی و آووکادو آمریکایی که شاید حتی اسمش به گوشتان نخورده باشد و نظیرش را در جای دیگری ندیده‌ باشید. علاوه بر این، معمولا هر میوه‌ای که فصلش تمام شده است را می‌توان در بازار‌ تجریش پیدا کرد.

میوه‌های این بازار که بهترین کیفیت را در بین بازارهای تره‌بار تهران دارند، اغلب با دستمال خیس یا واکس مخصوص میوه تمیز و براق می‌شوند تا هم جذاب‌تر به نظر برسند و هم ماندگاری بالاتری پیدا کنند. فروشنده‌ها با چنان سلیقه‌ای این میوه‌ها را چیده‌اند که وسوسه می‌شوید تا کمی از آن‌ها را بخرید و مزه‌شان را امتحان کنید.

بازار تجریش

در گوشه و کنار بازار میوه تجریش، مغازه‌های ترشی‌فروشی‌ نیز حضور دارند که ترک این مکان با دست‌های خالی را به سخت‌ترین کار ممکن تبدیل می‌کنند. علاوه بر مغازه‌های متعددی که در بازار سنتی و سرپوشیده تجریش وجود دارد؛ برخی از دیگر مراکز خرید تهران همچون پاساژ قائم، البرز و بعثت در مجاورت بازار تجریش‌، به فروش انواع پوشاک، کیف و کفش، لوازم آرایشی، صنایع دستی، عطر و… اختصاص دارند که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نخواهد بود؛ گرچه اجناس و کالاهای این مراکز خرید ممکن است گران‌تر از بازارتجریش باشند.

مراکز خرید مجاور بازار تجریش

علاوه بر مغازه‌های متعددی که در بازار سنتی و سرپوشیده تجریش وجود دارد؛ برخی از دیگر مراکز خرید تهران همچون پاساژ قائم، البرز و بعثت در مجاورت بازار تجریش‌، به فروش انواع پوشاک، کیف و کفش، لوازم آرایشی، صنایع دستی، عطر و… اختصاص دارند که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نخواهد بود؛ گرچه اجناس و کالاهای این مراکز خرید ممکن است گران‌تر از بازارتجریش باشند.

معرفی مساجد مشهور بازار تجریش

سه مسجد در بازار تجریش وجود دارد که در نزدیکی تکیه تجریش قرار گرفته‌اند. در روزگاران قدیم رسم بود که در نزدیکی بازارها، مدرسه و مسجد بسازند؛ امری که برای بازار سرپوشیده تجریش نیز اتفاق افتاد.

بازار تجریش

مسجد صاحب‌الزمان یا مسجد خان، مسجد سیدالشهدا و مسجد اعظم این امکان را به بازدیدکنندگان بازار می‌دهند تا در زمان اذان برای اقامه نماز به این مسجدها بروند.

به اینجا سفر کرده‌اید؟
آشنایی با گنجنامه همدان در دامنه کوه الوند

غذاخوری های بازار تجریش

چندین رستوران سنتی، کبابی،‌ کافی‌شاپ و فست فود در نزدیکی بازارتجریش فعالیت می‌کنند که پس از گشت‌وگذار در بازار، انتخاب‌های خوبی برای رفع خستگی و گرسنگی هستند. علاوه بر این می‌توانید جگر، آش، کله پاچه و حلیم نیز نوش جان کنید. در طول شکم‌گردی خود در فصل زمستان حتما با مغازه‌های فروش لبو و باقالی مواجه خواهید شد که در سرمای هوای این منطقه حسابی می‌چسبد. اگر هم در فصل گرم تابستان به تجریش بروید، آب‌میوه و بستنی می‌تواند شما را حسابی سرحال بیاورد.

گشتی در حجره‌ها و فروشگاه‌ها

به‌قولی در بازار که بازار سرپوشیده بزرگی است، از «شیر مرغ تا جون آدمیزاد» پیدا می‌شود. مهم‌تر از هر‌چیز، وقتی در بین راهروی بازار قدم می‌زدم توجهم را جلب می‌کرد، یک‌جور نظم حجره‌های بازار تجریش تهران بود که انگار بر اساس محاسبه و ترتیب خاصی، چه به لحاظ اجناسی که می‌فروشند و چه اندازۀ حجره قرار گرفته بودند.

مثلا اول راسته بازار که جنب خیابان و متروی تجریش قرار دارد، انواع آبمیوه‌فروشی و بستنی‌فروشی قرار دارد که هم در دسترس‌تر است و هم آلودگی و ازدحام کمتری به داخل بازار می‌کشاند. بعد که کم‌کم به سمت داخل بازار قدم می‌زنید مغازه‌های آلوچه‌فروشی، خشکبار و انواع خوراکی‌ها حسابی دهانتان را آب می‌اندازند و تا آخر بازار که می‌رسید می‌بینید از انواع اقلام خوراکی و پوشیدنی و کیف و‌ کفش و اسباب‌بازی و حتی لوازم خانگی گذر کرده‌اید و حسابی دستتان پر است!

حال و هوای بازار تجریش در مناسبت‌ها چگونه است؟

تقریبا در هر مناسبت مذهبی و غیر‌مذهبی بازار حضوری پر‌رنگ میان زندگی مردم دارد و سالیان سال است که محلی برای تجمع افراد در این مناسبت‌ها در تهران بوده است.

تهرانی‌ها خوب به‌خاطر دارند که گاهی رفتن به تجریش برایشان مانند سفری یک روزه زیارتی به امام‌زاده صالح بوده و گاهی خانواده‌شان را برای چنین گردشی دور خود جمع می‌کردند و آنجا عکس‌های یادگاری بسیاری می‌گرفتند.جدا از ایام مذهبی سال مانند محرم و‌ صفر و شب‌های قدر که مساجد و تکیه بازار تجریش از سال‌های گذشته تا امروز برنامه‌ها و مراسم مختلفی تدارک می‌بینند و تعزیه‌هایی که در میدان تکیه بازار سنتی تجریش بر پا می‌کنند، ایام نوروز نیز سراسر از جنب‌و‌جوش اهالی تهران در بازار و اطراف آن می‌شود.

مثل اینکه بوی عید را کاملا می‌شود در فضا حس کرد و از رقص حاجی‌فیروز میان مردم تا بساط سبزه و ماهی و وسایل هفت‌سین، حتی قبل‌تر از آن بساط وسایل چهارشنبه‌سوری، می‌توان با انرژی خاصی به پیشواز عید رفت. البته هر‌چه جمعیت زیاد‌تر می‌شود بافت سنتی تجریش نیز بیشتر درگیر ترافیک و تجمع ماشین‌هایی می‌شود که از خیابان ولی‌عصر که یکی از زیباترین خیابان های تهران است، خود را به آنجا رسانده‌اند.

به اینجا سفر کرده‌اید؟
بهترین آژانس های هواپیمایی و مسافرتی در شیراز

معرفی جاهای دیدنی‌های اطراف بازار تجریش

دربند: این مکان در سه کیلومتری بازار تجریش‌ قرار دارد و به‌دلیل برخورداری از آب‌وهوای بسیار عالی، در فصول گرم سال محلی ایدئال برای تفریح به شمار می‌رود. بسیاری از پایتخت‌نشینان از شلوغی و آلودگی هوای شهر، به این محل پناه می‌برند؛ چراکه هم می‌توانند از چشم‌انداز زیبای آن استفاده کنند و هم با چشیدن طعم لذیذ خوراکی‌ها و غذاها، دلی از عزا درآورند. علاوه بر این، اگر به کوهنوردی علاقه‌مند باشید، می‌توانید بدون فاصله‌گرفتن از شهر، از هوای مطبوع و محیط دیدنی دربند لذت ببرید.

کاخ سعدآباد: مجموعه تاریخی و فرهنگی سعدآباد یکی از معروف‌ترین مکان‌های تاریخ معاصر ایران است که به‌عنوان محل زندگی آخرین پادشاهان دوره قاجار و پهلوی استفاده می‌شد. این مجموعه که در پای کوه توچال قرار دارد، متشکل از ۱۸ کاخ است که پس از انقلاب اسلامی ایران، تغییر کاربری پیدا کرده و بسیاری از آن‌ها به موزه تبدیل شده‌اند و تعدادی نیز به امور اداری یا نهاد ریاست جمهوری تعلق دارند.

کاخ نیاوران: کاخ نیاوران از جاهای دیدنی‌ تهران در منطقه خوش آب‌وهوای شمیرانات است که در باغی به بزرگی ۱۱ هکتار قرار دارد. کاخ نیاوران پیش از انقلاب به‌عنوان ییلاق خانواده محمد رضا شاه پهلوی استفاده می‌شد و پس از انقلاب ایران، به موزه‌ تبدیل شد. دسترسی به این باغ از طریق خیابان باهنر (نیاوران) میسر است؛ ضمن اینکه پارک نیاوران در قسمت جنوبی کاخ قرار دارد.

باغ فردوس: باغ فردوس که قدمت آن به دوران قاجار و پادشاهی محمد شاه برمی‌گردد، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این باغ در سال ۱۳۸۱ به موزه سینمای ایران تبدیل شد و از بخش‌های مختلفی همچون تالار آغازگران، تالار معاصران، تالار نام‌آوران، بخش سینمای کودک و نوجوان، بخش سینمای دفاع مقدس، تماشاخانه، بخش صدا و دوبله، خانه فرهاد و اتاق علی حاتمی تشکیل شده است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با بازار تجریش آشنا شدید. همچنین هر آنچه درباره ی بازار تجریش آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

بازار میوه تجریش چه ویژگی‌هایی دارد؟

بارزترین ویژگی بازار میوه تجریش را می‌توان فروش میوه‌های کمیابی دانست که شاید هیچ‌وقت ندیده‌ باشید. همچنین میوه‌هایی که دیگر فصلشان نیست و احتمالا نمی‌توانید در هیچ‌کجای پایتخت پیدا کنید، در این بازار به فروش می‌رسند.

چطور به بازار تجریش برویم؟

دسترسی به بازار تجریش از طریق مترو، خودرو شخصی، اتوبوس و تاکسی میسر است؛ هرچند به‌دلیل شلوغی و ترافیک همیشگی در این منطقه بهتر است خود را با وسایل نقلیه عمومی نظیر مترو به بازار تجریش برسانید.

پیشنهاد ما به شما

هتل های ارزان اردبیل را بشناسید

آیا دوست دارید در یکی از هتل های ارزان اردبیل اقامت کنید که هم با …

دیدگاهتان را بنویسید